Värme och ventilation i din lägenhet

Är det 20 grader i lägenheten?

Socialstyrelsen rekommenderar en inomhustemperatur på 20 grader.

För att hålla en bra temperatur i lägenheten är det viktigt att inte täcka för element med möbler eller tjocka gardiner eftersom det förhindrar att värmen sprids i rummet. Täcker du för termostaten så känner den av en högre temperatur än vad det är ute i rummet och elementet blir kallt innan önskad temperatur uppnåtts. Socialstyrelsen rekommenderar en inomhustemepratur på minst 20 grader. Vid snabba väderväxlingar kan det ta lite längre tid för elementen att värma upp din lägenhet.

Luftcirkulation

Det är förbjudet att täcka för dina ventilationsdon eller ventiler. Det är nödvändigt att frisk luft kommer in genom ventilationen och syresätter lägenheten. Igensatta ventiler gör inte så att din lägenhet blir varmare utan det leder till att luften blir syrefattig.

Återigen är det viktigt att inte möblera för dina element då det också kan hindra luften (och värmen) från att cirkulera i lägenheten.

Vill du vädra så gör det snabbt istället för att ha ett fönster på glänt under lång tid.

Rengöring av ventilerna

Alla ventiler bör rengöras en gång per månad för bästa funktion. En igensmutsad ventil kan få försämrad funktion.

Dammsug och torka försiktigt av dina ventiler. Har du ventilationsdon som justerats in så ändra absolut inte på inställningarna; det påverkar luften i hela fastigheten.

Rengör filtren regelbundet om det sitter en kolfilterfläkt i ditt kök. Använd diskmaskin eller diska för hand.

Kallt under vinterhalvåret

Under den lite kyligare delen av året är det vanligt att klä på sig lite mer, både utomhus och inomhus. Vid mycket stillasittande får man kanske ta på sig en tjockare tröja och sockor/tofflor. Speciellt om man har lätt för att frysa.

Kalla element

Även på vinterhalvåret händer det att elementen är kalla. Termostaten på elementet känner av när det är tillräckligt varm i lägenheten och stängs då av. Skulle temperaturen sjunka så sätts den automatiskt på igen.

Tänk på att inte möblera för elementen, då får du inte rätt temperatur i lägenheten.