Städning

För att bibehålla lägenheten i bra skick krävs att man som hyresgäst vårdar sin bostad. Att regelbundet rengöra lägenhet är ett bra sätt att förhindra hårt slitage på inredningen.

Här hittar du några städtips för kök och badrum.

Kök

Diskbänk
Det är enkelt att torka av diskbänken med vatten och diskmedelslösning. Använd inte stålull då det repar ytan. Området kring kranen och själva blandaren rengörs lätt med en diskborste.

Spis med keramikhäll
Rengör hällen med speciellt hällrengöringsmedel som finns att köpa i de flesta mataffärer. För svårare fläckar använd en för keramikhällar anpassad skrapa. Var försiktigt så att hällen inte repas. Använd aldrig stålull på din häll! Glöm inte att rengöra även bakom spisen och på spisens sidor vid storstädning; de flesta spisar går enkelt att dra fram.

Spis med plattor
Tvätta spisen med vatten och diskmedel. På själva plattorna kan du använda stålull för att ta bort fläckar. Gör rent med diskborste runt omkring plattorna. Glöm inte att rengöra även bakom spisen och på spisens sidor vid storstädning; de flesta spisar går enkelt att dra fram.

Kyl och frys
Rengör din kyl samt rengör/frosta av din frys regelbundet. Till rengöring använder du med fördel ljummet vatten och diskmedel samt en disktrasa eller mjuk svamp.

Att frosta av frysen är enkelt. Stäng av frysen och ställ in en stor form eller braspanna under avrinningstappen där smältvattnet rinner ut. Låt dörren stå öppen tills all is är borta. Torka torrt efteråt så undviker du isbildning. Sätt på frysen igen.

Lämna aldrig lägenheten medan du frostar av frysen. Rinner smältvattnet ut på köksgolvet kan det bli permanenta skador på golv och inredning!

Ugn
För att få bort matrester och fett i ugnen räcker det oftast att rengöra med diskmedel. Vid fastbränd smuts kan det behövas ett starkare rengöringsmedel. Följ bruksanvisningen för spisen när du lossar på glas och sidogaller.

Köksfläkt
Mycket fett samlas i köksfläkten samt dess filter. För bästa funktion bör de rengöras ofta. Vid daglig matlagning är en gång per månad lagom. Rengör genom att skölja filtren i varmt vatten och använd diskmedel om det behövs.

Filter till moderna köksfläktar kan ofta rengöras i diskmaskin; läs bruksanvisningen för att se om det gäller din köksfläkt.

Storstädning

 • Frosta av frysen. Rengör Kyl, frys och micro. Dammtorka under kyl/frys.
 • Rengör köksfläkten samt diska filtren.
 • Städa spis och ugn. Glöm inte bakom spisen. Ta av och rengör vreden till plattorna.
 • Rengör diskho och vaskkåp.
 • Torka alla skåp in- och utvändigt, glöm inte att torka ovanpå skåpen.
 • Rengör alla arbetsytor och kakel.
 • Torka alla kökslister. Avsluta med att dammsuga och våttorka golvet.


Badrum

Badrum mår bra av regelbunden rengöring, gärna en gång per vecka. Allt porslin, toalettstol, golv och rör behöver torkas av. Använd för ändamålet avsedda rengöringsprodukter.

Badkar & Dusch
Om man regelbundet tvättar badkar och dusch är det lätt att hålla det rent. Kalk och andra fläckar som får sitta länge är svårt att få bort. Använd rengöringsmedel speciellt avsedda för badrum då de oftast är kalklösande. Använd inga trasor eller borstar som repar emaljen på badkaret eller kakelplattorna på golv/väggar.

Duschväggar i glas
Rengör glasdörrarna med vatten och gummiskrapa eller med fönsterputs och mjuk trasa. Skulle glaset vara hårt smutsat, använd en rengöringsprodukt med klorin, alternativt ättikbaserade rengöringsprodukter. Tänk på att städsvampar och rengöringsmedel som innehåller slipmedel kan ge fula repor i glas, på profiler och kromade eller borstade detaljer.

Gummilisten längst ner på glasdörrarna kan vara svåra att komma åt och där samlas ofta smuts, schampo- och tvålrester. Ett smidigt sätt att rengöra listerna är att använd en tops och lite diskmedellösning eller rengöringsmedel för badrum.

Handfat
Rengör handfatet med en mjuk borste eller trasa och milt rengöringsmedel. Precis som i köket är det här lätt att komma åt att rengöra kring kranen med en disborste. Då det lätt bildas kalkavlagringar på blandare samt bottenventil (alla metalldetaljer kring handfatet) är det bra att ibland rengöra med ett kalklösande medel på dessa ställen.

Glöm inte att även torka av undersidan av handfatet med jämna mellanrum.

Toalettstol
Toalettstolen är i behov av regelbunden rengöring. Vanligtvis är det tillräckligt att använda en WC-borste och rengöringsmedel. Spola innan du sprutar på rengöringsmedlet. En löstagbar sits tas av och rengörs med fördel i duschutrymmet. Rengör även utsidan av toalettstolen.

Storstädning

 • Gör noggrant rent handfat och toalettstol.
 • Rengör alla väggar.
 • Tvätta rent duschdörrar/badkar/duschdraperi.
 • Haka av framsidan på badkaret och torka av golvet under.
 • Rensa avlopp/golvbrunn eftersom det gärna samlas mycket hår och smuts där i. Ett igensmutsat avlopp sprider ofta en dålig lukt.
 • Rengör badrumsskåp in- och utvändigt, dammtorka ovanpå skåpen. Putsa speglarna.
 • Dammsug och våttorka golvet.
 • Spola aldrig vatten rakt ut på golvet eller på väggarna utanför duschutrymmet. Torka istället med en fuktad trasa. Det blir lika rent och du undviker fuktskador om vatten tar sig in vid till exempel tröskeln.