Nyttig information - trivselregler

Att bo i ett flerfamiljshus med nära till sina grannar ställer krav på att visa hänsyn och respektera varandra. Många saker kan tyckas självklara men det skadar inte att upprepas ändå.

Allmänna utrymmen

Det är absolut förbjudet att förvara saker utanför sin lägenhet, även om det bara är för en kort stund. Soppåsar, skor, leksaker och mattor i trapphuset gör att det ser stökigt ut och det förhindrar städningen av de allmänna utrymmena. Det är även en stor säkerhetsrisk eftersom att trapphusen måste kunna användas som utrymningsväg; brandmän och annan utryckningspersonal måste alltid ha fri framkomlighet!

Höga ljud och störande musik

När man bor i ett flerfamiljshus måste man räkna med att det aldrig blir helt tyst. Efter kl.22 ska man däremot kunna förvänta sig en rimlig ljudnivå fri från bråk, stök och hög musik.

Man kan självklart ha fest och gäster ibland. Vid dessa tillfällen är det bra att meddela sina grannar i förväg, men även då finns det en gräns för hur hög musik som får spelas. Tänk på att öppna fönster och balkongdörrar kan göra så att ljudet sprider sig även till grannfastigheter.

Undvik att stöka runt i trapphuset och smälla i ytterdörren, många störs av ljud som kommer från just trapphuset. Uppmana barn att inte springa eller leka i trappan.

Vid långsvariga eller upprepade störningar är det bra att själv försöka prata med den granne som stör. Han/hon kanske inte själva vet att omgivningen störs av deras beteende.

Hjälper det inte att prata med den berörda personen kontakta någon på kontoret.

Rökning på balkong

Det är bra att röka på balkongen istället för inomhus men tänk på att röken inte får störa grannarna. Rök från dina cigaretter får inte sprida sig in på någon annans balkong eller in genom grannarnas öppna fönster. Det är absolut förbjudet att kasta fimpar och annat skräp på marken. Rökförbud råder i alla de gemensamma utrymmena!

Totalt rökförbud gäller i och kring båda våra fastigheter i Västra Hamnen och Limhamns Läge!

Grillning

Vill du grilla på balkongen är det enbart el-grill som är tillåtet. Detta på grund av brandrisken!

Du som grillar ansvarar för att röken inte stör någon granne. Gasolgrillar är aldrig tillåtet i anslutning till våra fastigheter, inte heller nere på gården. Tänk på hur det blåser och agera ansvarsfullt så att ingen olycka sker.

Lämna aldrig en varm grill utan uppsyn nere på den gemensamma gården eller uppe på takterrassen; du som grillar ansvarar för att ingen kommer till skada!

Husdjur

Att leva med husdjur inne i stan kan innebära problem, men behöver inte göra det.

Av hänsyn till personer som är hundrädda och allergiker så skall hundar vara kopplad inom bostadsområdet. Hundar och andra husdjur får heller inte vistas lösa i trappor och källare. Kopplingstvång råder i och omkring våra fastigheter!

För många är kattdjuret kraftigt allergiframkallande och katter får därför aldrig vistas inomhus i de gemensamma utrymmena. Vi rekommenderar de hyresgäster som bor med katt att ha såkallade klösbrädor i lägenheten så att katten har något annat än tapeter och väggar att klösa på.

Boende med husdjur ska övervaka att det inte förorenas eller störs i fastigheten. Djuren får inte heller rastas på gården eller kring lekplatserna! Djurinnehavaren är ansvarig för att plocka upp ev. spillning.

Uppstår djurrelaterade skador i lägenheten eller någon annanstans i fastigheten så blir lägenhetsinnehavaren ersättningsskyldig.

Husdjur får aldrig vistas i våra tvättstugor!

Sophantering

Det är viktigt att alla boende hjälps åt att hålla ordning i våra miljöhus. Sorterar du inte dina sopor så skapar det irritation bland grannarna som tvingas städa efter dig. Det sitter sorteringsinformation i alla våra miljöhus samt i lägenhetspärmarna.

För mer information klicka här. Du kan också besöka www.vasyd.se eller www.ragnsells.se för mer detaljerad information om hur du ska sopsortera där du bor.

Grovsopor och el-avfall lämnas på återvinningscentralen.